Archive for 07/01/2014 - 08/01/2014

Foodblogswap: Platbrood met zoete ui en feta

woensdag 30 juli 2014

4 reacties »

Het blijft me verbazen hoe snel een maand kan omvliegen. Het is weer tijd om mijn foodblogswap gerecht met jullie te delen. Deze maand werd ik voor de tweede keer gekoppeld aan Aranka van natriumarm, waar ik eerder al de heerlijke snickerdoodle koekjes van maakte. Dit keer koos ik een hartig gerecht, iets wat vanaf moment één mijn aandacht trok en er om vroeg om gemaakt te worden!


Aan het recept heb ik natuurlijk wat kleine dingetjes veranderd, zo nam Aranka sjalotjes en geitenkaas. Ook een heerlijke combinatie, maar ik was bang dat de sjalotjes iets te zoet zouden worden voor ons. Door de sjalot in te ruilen voor een rode ui, die iets scherper van smaak is dan een sjalot vond ik het een heerlijk platbrood wat ik absoluut vaker ga maken! De geitenkaas was ik stom genoeg vergeten en heb ik daarom ingewisseld voor feta.


Wat heb je nodig:
- 240 gram bloem (plus wat extra voor het kneden)
- 4 gram droge gist
- 150 ml lauw warm water
- 1 el olijfolie
- 1 el oregano
- Snuf zout
Voor de topping:
- 250 gram rode ui
- Klein klontje boter
- 1 el bruine suiker (basterd of rietsuiker)
- 1 el balsamico azijn
- 40 gram grof gescheurde rucola
- 40 gram gekruimelde feta

Begin met het deeg, dit moet namelijk anderhalf uur rijzen op een tocht vrije plek zodat het deeg rustig kan verdubbelen. Meng de bloem met het water, de gist, oregano en olijfolie tot een deeg. Meng dit met een lepel of mixer met deeghaken in een kom tot een beginnend deeg (of gelijk op het aanrecht wanneer je alles met de hand wil doen) en verdeel wat bloem over het aanrecht zodat je straks met de hand verder kunt kneden. Kneed het deeg zo'n 5 minuten tot het een mooi zacht deeg is. Druk met je ene hand de bol naar voren, terwijl je andere hand een stuk bij zich houd en wissel dit steeds af. Tijdens het kneden voel je dat de structuur veranderd. Zelf vind ik het altijd heerlijk om deeg te kneden, een heerlijk 'dom' werkje om je gedachten even zijn beloop te laten gaan. Doe wat olie in een kom en leg de bal deeg hier in om te rijzen. Dek hem af met een schone theedoek of een stuk plastic folie.

Snijd de rode ui in dunne ringen (of halve ringen) en laat dit met een klein klontje boter op een laag vuur bakken. Roer af en toe en laat de uitjes lekker zacht worden en wat verkleuren. Voeg na ongeveer 20 minuten de suiker en balsamico azijn toe en laat dit nog zo'n 10 minuten zachtjes verder bakken. Laat de uitjes daarna afkoelen tot het deeg klaar is met rijzen.

Leg een vel bakpapier klaar en verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Aranka geeft als tip om de bakplaat ook voor te verwarmen, ideaal omdat je daardoor een knapperige buitenkant krijgt van het brood. Als het deeg is gerezen druk je met je vingers de lucht uit het deeg en rol je het deeg tot een ovaal uit van ongeveer een halve centimeter dikte op het bakpapier. Leg het brood met bakpapier op de hete bakplaat en bak dit zo'n 12 tot 14 minuten. Scheur alvast de helft van de rucola en leg de feta klaar. Verdeel na de 12 tot 14 minuten de uien, rucola en feta over het brood en bak dit nog zo'n 6 tot 8 minuten zodat de feta lekker zacht wordt.

Verdeel na het bakken nog wat extra rucola over het brood en eet smakelijk! Wij aten het brood als lunchgerecht, maar het zou ook heerlijk zijn met een kop zelfgemaakte soep als voorgerecht. Het platbrood is knapperig aan de buitenkant maar luchtig en zacht van binnen. Samen met het zoete van de ui, het peperige van de rucola en het zoute/hartige van de feta is het een super combinatie.

Ben je benieuwd wie er nog meer gefoodblogswapped hebben? Volg dan @foodblogswap op twitter. Zelf ben ik ook op twitter te vinden als @byHelenSpaan. Annelies van Liezie Peasy maakte de duivelse chocolade cake met als twist een frisse yoghurt frambozen vulling voor haar jarige dochter. 

Kokos shortcake met aardbeien

woensdag 23 juli 2014

Geen reacties »

Het leukst aan bakken vind ik de variatie die er is. Je kunt zoet bakken, maar ook hartig. Hoewel ik graag kook 'uit de losse pols' is het bakken natuurlijk een precisie werkje. Een paar gram te veel van iets, of te weinig kan nog wel eens een verschil maken. Hoe meer ik bak, hoe beter ik ook bepaalde dingen uit een recept vis waarvan ik denk dat het niet helemaal klopt. Bijvoorbeeld het invetten van een bakvorm, altijd doen! Je kunt hem namelijk altijd bestrooien met wat bloem als je toch een stroeve vorm nodig hebt als je cake bijvoorbeeld 'moet klimmen'. Natuurlijk is het geven van je eigen draai aan je baksel (hartig of zoet!) altijd leuk. Zo ook met deze cake, die ik in het Delicious bakboek vond. Het recept voor de shortcake heb ik als basis gebruikt. In het boek kwam er een ricotta laagje over de cake met frambozen en frambozen jam. Klonk lekker, maar ik koos voor aangevette slagroom met aardbeien, yum!

Een paar maanden geleden ben ik begonnen met het maken van mijn eigen pot vanille suiker. Iedere keer als ik leeg geschraapte vanille peultjes overhoud, stop ik deze in de pot. Het is eigenlijk een decoratieve fles met een kurken 'deksel'. Waarom juist deze pot? In de suiker marineer workshop die ik op het festival der zoete verleidingen volgde afgelopen jaar, leerde ik dat het marineren van suiker het best gaat in een pot met kurken deksel.

Wat heb je nodig:
Voor de cake:
- 225 gram amandelmeel (of fijngemalen amandelen)
- 75 gram melkpoeder (o.a. te koop bij de AH, van het merk ELK, staat bij de koffiemelk)
- 100 gram bloem (of rijstebloem wanneer je geen gewone bloem wilt gebruiken)
- 60 gram fijne kokos (liefst gemalen)
- 2 el bakpoeder
- 50 gram vanille suiker
- 250 ml melk
Voor de topping:
- 200 ml slagroom
- 4 el vanille suiker
- 80 gram mascarpone
- 200 gram aardbeien

De cake is zonder ei en boter, ergens heel gek maar het werkt goed! Hij heeft door de kokos iets weg van een kokosmakroon (al is dit met eiwit), maar is lekker smeuïg door de vetten die in amandelen zitten. Het maken van de cake is dan ook niet meer dan alle droge ingrediënten met elkaar mengen en daarna de melk hier doorheen te roeren tot je een stevig maar egaal mengsel hebt. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en vet je bakvorm lichtjes in. Ik gebruikte een langwerpige bakvorm met losse bodem van 36 cm lang en 13 cm breed. Druk het mengsel goed in de vorm en bak dit zo'n 20 tot 25 minuten tot het gaar en goudbruin is.

Laat de cake afkoelen en begin daarna met het schoonmaken van de aardbeien. Snijdt ze in kwarten en zet ze apart. Klop de slagroom met de suiker tot stevige pieken en meng daarna de mascarpone erdoor. Meng nog even goed tot je weer een egale massa hebt. Qua smaak doet de mascarpone niet heel veel, wel blijft de slagroom steviger en zakt hij minder snel in wanneer de aardbeien erop liggen. Je kunt er voor kiezen om de aardbeien netjes in rijtjes op de slagroom te zetten. Dit staat erg chique, maar het speelse effect van hier en daar een aardbei vind ik zelf net zo mooi. De decoratie is namelijk ook iets wat je bij ieder recept lekker naar je eigen hand moet zetten!.

Bananen aardbeien ijsjes

woensdag 16 juli 2014

Geen reacties »

In de zomer vind ik een ijsje heerlijk. Sinds ik m'n ijsmachine heb maak ik steeds vaker zelf ijs. Niet alles is een directe hit en haalt dan ook de blog niet. Toch zijn er genoeg manieren om zonder ijsmachine een heerlijk ijsje te maken! Neem bijvoorbeeld dit bananen aardbeien ijsje. Gemaakt van bevroren fruit in de keukenmachine.

Wat heb je nodig:
- 1 bevroren banaan 
- Hand vol bevroren aardbeien
- Scheutje melk

Bij ons in de vriezer liggen standaard een paar bananen. Dit is niet alleen handig voor smoothies maar vooral om op ieder moment dit verantwoorde ijsje te kunnen maken. Vries de banaan wel in zonder de schil.

Breek de banaan in stukken in de keukenmachine en voeg een hand vol aardbeien en scheut melk toe. Mix tot je een glad mengsel hebt, maar niet te lang. Door de warmte die vrij komt bij het vermalen kan het wat sneller smelten. Een heerlijk snel ijsje voor een warme dag!

Toast met avocado en roerei

woensdag 9 juli 2014

1 Comment »

Een eitje op zn tijd vind ik heerlijk! Al moet ik eerlijk toegeven dat ik vaak niet verder kom dan een spiegelei of een gevuld omelet. 

Omdat ik steeds vaker recepten met avocado voorbij zie komen deel ik dan ook graag mijn favoriete lunch/brunch gerecht van dit moment!
Wat heb je nodig:
- 4 plakjes casinobrood, getoast
- 1 avocado
- 3 eieren
- 4 el melk
- 1 el bieslook
- Grote hand vol cherrytomaatjes (ik nam oranje)
- Peper
- Zout

Toast de plakjes brood en kluts de eieren met de melk, bieslook en de peper en zout. Snijdt alvast de cherrytomaatjes in stukjes om straks te gaan garneren.

Voor het maken van een roerei zijn verschillende manieren. Zelf beboter ik de pan en doe ik het geklutste eimengsel in de pan. Wanneer dit begint te stollen roer je een keer met een gummyspatel zodat het natte mengsel weer op de warme pan ligt. Zo herhaal je dit tot je in de pan allemaal 'klontjes' gestolt ei hebt liggen.

Snij de avocado doormidden en verwijder de pit. Schep hem leeg met een lepel en prak de avocado met een vork tot een prakje en smeer hiermee de toast royaal in. Hou je toch nog iets over, leg dit dan straks bovenop. Verdeel het roerei over de avocado en verdeel de cherrytomaatjes over het ei. Eventueel nog een snufje peper en zout en eet smakelijk!

Aardbeien yoghurt taart

woensdag 2 juli 2014

Geen reacties »

Op MiCook zag ik een heerlijke abrikozen yoghurt taart voorbij komen! Toen ik dan ook last minute een taart moest bakken leek me deze ideaal. Ik had namelijk alle ingrediënten in huis! Eenmaal alles voorbereid en aangekomen bij het schoonmaken van de abrikozen, kwam ik erachter dat deze nog niet rijp genoeg waren. Flink balen dus! Dan maar op zoek naar een ander stukje fruit wat in deze taart zou kunnen. Ik zag nog een heerlijk bakje met zoete aardbeien staan, een ideale vervanger!

Maaike maakte de taart in een 20 cm lage vorm, ik heb veel vormen maar deze diameter net niet. Ik nam een 24 cm vorm en verdubbelde daarom het recept voor de vulling verdubbeld. Hierdoor oogt de taart ook geler dan bijvoorbeeld bij de abrikozen taart van Maaike.

Wat heb je nodig:
Voor de bodem:
- 60 gram ongezouten, op kamertemperatuur
- 150 gram Bloem
- 50 gram Suiker
- 1 eidooier
- 1 el melk
Voor de vulling:
- 400 gram aardbeien
- 250 milliliter Griekse yoghurt
- 2 eieren
- 2 el custard poeder
- 150 gram suiker

Begin met het deeg, kneed (of mix met deeghaken) de boter, bloem, suiker, eidooier en de melk tot een egaal deeg en laat dit als een platte schijf zo'n 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet je bakvorm goed in. Ik nam een quichevorm met losse bodem, je kunt ook een springvorm gebruiken natuurlijk.

Rol je deeg uit en bekleed hiermee te vorm. Snijdt de randjes weg door met je deegroller over de vorm te gaan. Het deeg moet worden blindgebakken, prik wat gaatjes in het deeg en leg hierover een stuk bakpapier. Het helpt om dit eerst tot een prop te duwen, zodat je bakpapier in alle hoekjes makkelijk blijft zitten. Vul de vorm met blindbakvulling (rijst, bonen of korrels) en bak de bodem zo'n 15 minuten met vulling en daarna nog 5 minuten zonder vulling.

Maak de aardbeien schoon en halveer de grotere aardbeien. Klop de eieren los en meng dit met de Griekse yoghurt, suiker en de custardpoeder. Zelf was ik even bang dat dit uit zou lopen tijdens het aansnijden, maar de custard maakt er een geheel van tijdens het bakken. Vul de vorm met het mengsel (niet te vol!) en verdeel de aardbeien hierover. Kom het mengsel nog niet tot de rand van je deeg, kun je altijd nog wat yoghurt mengsel toevoegen. Bak de taart in zo'n 30 tot 35 minuten af. Maaike strooide nog wat suiker over de taart voor hij de oven in ging, door de zoetheid van de aardbeien heb ik dit achterwege gelaten.

Houdt de taart goed in de gaten, mocht de deegrand te donker worden, dek hem dan af met wat met aluminum folie. Laat de taart afkoelen en serveer hem met wat poedersuiker en eet smakelijk!

@handmadehelen. Mogelijk gemaakt door Blogger.